Szeress hogy szerethessenek

CSak magamrol es rolatok

Friss topikok

Linkblog

Jo tanacsok dohanymentesitesre

2010.01.18. 21:37 | nomimi | Szólj hozzá!

Új év, új ember! A dohányosok több mint felének újévi fogadalmai között szerepel a dohányzásról való leszokás. A legtöbbjüknek sikerül, de még ennél is több a visszaeső. Aki próbált már leszokni a dohányzásról tudhatja, hogy az első három nap és a 33-ik napot követő időszak a legnehezebb. Leszokni mégis érdemes.


Akik az újévben hagyták abba a dohányzást, most tartanak a legkritikusabb időszaknál, amikor a szervezetből kezd nagy mértékben kiürülni a nikotin. Az első napok gyötrelmeit követő kicsit lezserebb időszak után, ez a második nagy megpróbáltatás.
Ilyenkor már meg tudjuk inni a kávét is, és bár szükségünk van mindenféle pótcselekvésre, és akár egy sör is lecsúszik úgy, hogy ne gyújtsunk rá, sőt az evés utáni cigi helyett is találtunk valami mást (remélhetőleg nem édességet), viszont a rágyújtás vágya olyan erős lehet, aminek nehezen állunk ellen. Gondolataink nagyon gyakran a cigaretta körül forognak, semmi másról nem tudunk beszélni és ha meglátunk egy dohányzó embert a közelünkben, észrevétlenül közeledünk hozzá, hogy szívjuk be a kiengedett füstöt.
Az eltelt egy havi sikerélmény pszichológiai hatására, ami egyrészt azt mondja, hogy íme sikerült, bármikor abba tudom hagyni, nem vagyok függő, másrészt én “most hogy ekkora hős vagyok” megérdemlek egy cigit, csak egyet, és máris visszaesett a próbálkozók 70%-a.  

A tapasztalatok azt mutatják, hogy akik négy hétig képesek megállni, hogy nem gyújtanak rá, azoknak legalább 30 százaléka nem dohányzó marad legalább egy évig, 16-18 százalékuk pedig végleg felhagy ezzel a káros szenvedéllyel.

Néhány elrettentő hazai adat

Románia több éve a második legfüstösebb ország Európában, az aktív lakosság 30%-a dohányzik, ami évente harmincezernél több halálos áldozatot jelent. Az aktív lakosság körében minden negyedik haláleset kapcsolatba hozható a dohányzással. Az országos statisztikák szerint a dohányosok körében a leggyakoribbak a kardiovaszkuláris betegségek (50%), a rák (40%) és egyéb légzőszervi betegségek. Évente 8500 új tüdőrákos beteget regisztrálnak. A férfiak 44%-a, a nők 17,5%-a dohányzik, nagyrészük 20 évnél fiatalabb korától. 

Segít-e a tilalom?

A “vérbeli” dohányosok rémálma, az egyre nagyobb fokú tilalom. Romániában, az EU legtöbb országához képest, még nem sok helyről tiltották ki a dohányosokat, de két-három év múlva itt sem lehet majd szinte sehol dohányozni. Hogy van-e hatása a tilalomnak? Európa-szerte azt mutatják a statisztikák, hogy a cigarettafogyasztás nem csökkent a restrikciók következtében.

Segít egyáltalán valami?

A dohányzásról való leszokással az a gond, hogy túl távolinak tűnik annak káros következménye. Egy ereje teljében járó fiatalt nem rettent el a halállal való fenyegetés. “Az nagyon messze van”. Ezért is írják rá újabban a cigarettás dobozokra, hogy öregíti a bőrt, vagy impotenciát okoz, ez a két potenciális veszély ugyanis sokkal érzékenyebben érinti a két nem képviselőit, mint egy távoli jövőbe kitolt, lassú, gyötrelmes halál.

Nemcsak az arcbőrt, a petesejteket is károsítja

Bár a ráncosodás is érzékenyen érinti a hölgyek többségét, a fiatal, gyerekvállalás előtt álló nőket további veszély is fenyegeti, ha nem szoknak le időben káros szenvedélyükről. A cigaretta ugyanis nagymértékben csökkenti a fogamzóképességet azzal, gátolva a petesejtek érését. Ez a fajta csökkent fogamzóképesség szerencsére nem visszafordíthatatlan állapot, a dohányzás abbahagyása után pár hónappal minden visszatérhet a normális kerékvágásba a nő szervezetében. Ha azonban valaki nem tud időben lemondani káros szenvedélyéről, a magzat egészségét is veszélyezteti.

Kezelési módszerek

A nagy dohányosok nagyon kevés százaléka tud segítség nélkül leszokni káros szenvedélyéről. A nikotinpótló készítmények (rágógumi, tapasz), 2-3 hónap alatt - csökkenő adagolásban - megkétszerezik a sikeres leszokás arányát.
Hogyan? A cigarettafüstben lévő nikotin az első „slukkot” követő 3-5 másodpercen belül eljut a tüdőből az agyba. Ennek hatására néhány hét-hónap alatt „nikotinfüggőség” alakul ki, aminek következtében nikotinra van szüksége a szervezetnek a jó közérzethez. Ennek hiányában megvonási tünetek tapasztalhatók, amit röviden a „minden bajom van”-kifejezéssel illetnek a leszokni vágyók. Ezt a kellemetlen tünetegyüttest lehet csökkenteni, majd megszüntetni a nikotinpótlók segítségével, amelyekből már többfajta létezik a hazai piacon (pl. Champix).

Egy modernebb és költségesebb módszer, amit nálunk még ritkán alkalmaznak a biorezonancia-kezelés, amely személyre szabott, nikotinsemlegesítő, hiányérzetet megszüntető terápiát jelent. A lényege az, hogy minden élőlény elektromágneses rezgéseket bocsát ki és fogad be, amelyek az egészségi állapotra vonatkozó információkat hordozzák. A készülék ezeket a rezgéseket olvassa le. A nikotinéhség és a rágyújtás utáni késztetés a kezelést követően néhány órán belül megszűnik.

Elektromos cigaretta

Az e-joy, azaz az elektromos cigaretta. Az e-joy a biotechnológia révén, képes a dohányosoknak ugyanazt az élvezetet nyújtani, mint a hagyományos cigaretták, miközben az apró nikotin cseppecskéket lélegezzük be. Az e-joy egészséges dohányzási helyzetet teremt. Számos szakértő dicsérte ezt a modern elektronikus és biológiai technológiákat egyesítő terméket, valamint a vele járó egészséges élet lehetőségét is. A cigaretta belsejében a folyékony nikotint egy miniatűr, porlasztó pumpa egy porlasztó cellába nyomja. Az itt lévő alacsony sűrűségű nikotint 0, 5 µm-1, 5 µm ködszerű cseppekké mikroporlasztja a magas frekvenciás, ultrahangos, vibrációs mezőben. Ezután a füstköd cseppecskéket szétszórja a szíváskor keletkező légáramlat, végezetül pára keletkezik, amely a cigaretta füstjét utánozza. Mielőtt mikroporlasztaná a folyadékot, fel kell melegíteni, hogy csökkentse annak felületi feszültségét oly mértékig, hogy a legkönnyebb legyen porlasztani.


Bio-módszerek

A kevésbé gyógyszerpártiak gyógynövények közül is választhatnak. Az édesgyökeret a pótcselekvés-fázisban ajánlják, amely külsőleg egy jó kubai szivarra hasonlít, és ugyanazokat a rituálékat el lehet vele “játszani”, amit a cigarettával.  Belső használatra pedig a szójababot és a földimogyorót ajánlják, folyadék kategóriában pedig a vöröshere-teát.

A “legbióbb” módszer mégiscsak a szilárd elhatározás. Sokszor hallani olyan sikertörténeteket, amik arról szólnak, hogy napi két-három csomag cigi után egyik napról a másikra leszokott valaki a dohányzásról. Sajnos nagyon sok ilyen eset mögött szigorú orvosi felszólítás vagy egyéb komoly egészségügyi problémák állnak és körükben sok a visszaeső. Ahhoz, hogy végérvényesen lemondjunk a dohányzásról valóban szilárd elhatározásra és elsősorban életmódváltásra van szükség. Mint ahogy a fogyókúra is egy “életreszóló” program, a dohányzásról való lemondás is akkor lesz sikeres, ha ezt végérvényesen gondoljuk és találunk magunknak olyan “pótcselekvést”, ami már-már kizárja a káros szenvedélyünket, vagy legalábbis teljes mértékben pótolni tudja azt. Vagyis egy másik szenvedélyt, ami lehet sport – esetleg szerelem - vagy egyéb olyan elfoglaltság, ami a “dohányos” környezetünktől távol tart (legalábbis egy időre).

Mondjuk el vagy ne?

Sokan esküsznek arra, hogy mindenkinek el kell mondani, hogy le akarunk szokni a dohányzásról. Ezzel kapcsolatbna vannak pro és kontra vélemények. Megeshet, hogy – főleg dohányos barátaink – cikizni kezdenek, vagy provokálnak, aminek egy kezdő “leszokó” nehezen áll ellen. Ha viszont nem tudják, nem biztos hogy megértik, hogy ritkábban megyünk el velük olyan helyekre, ahol nagy a cigarettafüst, sokan dohányoznak. Hogy kinek melyik módszer az előnyösebb? Ki kell próbálni. Ha eddig még nem tették volna. 

„A dohányzásról pofonegyszerű leszokni. Én magam is legalább százszor megtettem”

Mark Twaintől származik a mondás. Azokat szeretnénk ezzel bátorítani, akiknek nem sikerült elsőre, talán harmadszorra sem leszokni. Talán az is jó módszer, ha másképp nem megy, hogy megengedjük magunkanak időnként a visszaesést, de mindig csak annyira, hogy újra fel tudjuk húzni a kesztyűt.

A bejegyzés trackback címe:

https://nomimi.blog.hu/api/trackback/id/tr401683265

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása